Chcete-li si prohlédnout všechny mé výtvory,
klikněte ZDE NA GALERII.

čtvrtek 25. listopadu 2010

PĚT slepovaných druhů

Vůbec nic teď nestíhám, ani péct, zdobit a vkládat články na blog... Ale vkládám dalších pět svých oblíbených receptů na cukroví. O víkendu se snad dostanu i k pečení a zdobení, musím postavit Betlém a několik perníkových chaloupek. Bude první adventní neděle a je čas začít péct i cukroví...

Fotky některého cukroví podle těchto i předešlých receptů najdete v mé loňské fotogalerii Vánoční cukroví.

(1) Dortíčky
Těsto: 300g hladké mouky, 240g Hery, 120g mletých vlašských ořechů, 80g moučkového cukru
Krém: 1 mandlový puding, 250g másla, 50g moučkového cukru
Poleva: 2 žloutky, 100g moučkového cukru, 200g kokosu na obalení
Vypracujeme těsto z mouky, másla, ořechů a moučkového cukru, vyválíme na 5mm silný plát a vykrajujeme kolečka. Dáme péct do vyjřáté trouby na 170 stupňů. Na krém utřeme máslo s cukrem a vychladlým amndlovým pudingem. Polevu utřeme se žloutků a moučkového cukru. Nakonec slepíme kolečka krémem, pamažeme i po stranách a obalíme v kokosu. Povrch potřeme žloutkovou polevou a uložíme v chladu.

(2) Mšecké řezy
Těsto: 100g moučkového cukru, 50g hery, 1 lžíce medu, 1 celé vejce, 250g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, žloutek na potření, půlka vlašských ořechů na ozdobu
Náplň: 100g moučkového cukru, 60g másla
Promícháme cukr, tuk, med a vejce. Přidáme mouku, prášek do pečiva a zpracujeme na těsto. Z těsta vykrajujeme tvary (čtverečky, obdelníčky, trojúhelníčky), potřeme vejcem a na polovinu přidáme půlky jader vlašských ořechů. Pečeme na 140 stupňů. Řezy necháme alespoň 3 týdny uležet v chladu a těsně před svátky je slepíme krémem s másla a cukru.

(3) Koňakové sušenky
Těsto: 400g hladké mouky, 100g moučkového cukru,  lžička kypřícího prášku, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce vaječného likéru, 200g Hery, 2 žloutky, 50g moučkového cukru na posypání
Krém: 125g másla, 5 lžic moučkového cukru, 2 lžíce vaječného likéru
Z mouky cukru, kypřícího prášku, vanilkového cukru a vanilkového likéru zpracujeme těsto, které necháme vychladit v ledničce. Vykrajujeme požadované tvary (čtverečky nebo kolečka), do poloviny z nich uděláme dírku a pečeme na 180 stupňů. Ihned po vytažení z trouby kolečka s dírkou pocukrujeme. Na krém vyšleháme změklé máslo s cukrem a koňakem. Všechny kousky slepíme.

(4) Oříšková srdíčka
Těsto: 250g hladké mouky, 140g Hery, 90g moučkového cukru, 80g mletých vlašských ořechů, 2 žloutky, lžička citronové šťávy, ½ lžičky citronové kůry
Na ozdobu: 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce mletých vlašských ořechů, 50g lískových oříšků
Nádivka: 100g mletých vlaěských ořechů, 100ml mléka, 80g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, necháme vychladit, vyválíme a vykrajujeme srdíčka. Do poloviny z nich uděláme malým kulatým tvořítkem dírku a do každé dírky vtiskneme jeden celý lískový oříšek. Srdíčka s oříškem posypeme ořechy a třtinovým cukrem. Pečeme při 170 stupních. Na nádivku svaříme mléko, vmícháme ořechy, vanilkový a moučkový cukr. Necháme úplně vychladnout a poté slepujeme srdíčka.

(5) Věžičky
Těsto: 200g hladké mouky, 120g másla, 100g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 50g vlašských ořechů, 1 žloutek, čokoládová poleva na zdobení
Náplň: 100g hrozinek, 50g kandovaného ovoce, 100g másla, balíček piškotů, rum, citronová šťáva
Z hladké mouky, moučkového a vanilkového cukru, namletých ořechů a žloutku vypracujeme těsto, které necháme ztuhnout v ledničce. Z těsta vykrajujeme kolečka a pečeme v troubě při 170 stupních do růžova. Na náplň nasekáme rozinky a kandované ovoce a vše zalijeme rumem. Necháme alespoń půl hodiny odpočinout. Piškoty a ořechy nameleme, přidáme rozehřáté máslo, rozinky, kandované ovoce i s rumem, citronovou šťávu a promícháme. Vždy tři kolečka spojíme náplní a necháme ztuhnout. Vrchní kolečko postříkáme čokoládovou polevou.


1 komentář:

  1. Přiznávám se, jak má cukroví krém, jdu od toho:-) Naše děti jedí jen suché, max. slepované marmeládou. Krémové bych musela sníst já a to by špatně dopadlo:-)

    OdpovědětVymazat