Chcete-li si prohlédnout všechny mé výtvory,
klikněte ZDE NA GALERII.

středa 17. listopadu 2010

PĚT tradičních vánočních receptů

Sepsala jsem si 25 nejlepších receptů na vánoční cukroví z těch, které jsem kdy vyzkoušela. Dnes se s vámi podělím o prvních pět z nich, o pět nejtradičnějších...

(1)  Linecké cukroví
Potřebujeme: 280g hladké mouky,  95g cukru moučka, 185g Hery, 3 žloutky, ½ lžičky citronové kůry, špetka soli, moučkový cukr na posypání, rybízový džem
Mouku, cukr, Heru, žloutky, citronovou kůru a sůl zpracujeme na hladké těsto a necháme ho v ledničce odpočinout. Z těsta vypichujeme požadované tvary (např. hvězdičky), klademe na plech a do poloviny z nich vypíchneme malým tvořítkem dírky. Pečeme v troubě na 180 dorůžova, poté posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí slepujeme džemem. Pokud je džem příliš tuhý, rozšleháme ho metličkou s trochou vařící vody.

(2) Plněné ořechy
Těsto: 400g hladké mouky, 180g moučkového cukru, 2 žloutky, 40g mletých vlašských ořechů, 360g Hery
Náplň: 200g cukru moučka, 200g másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce silné kávy
Vypracujeme hladké těsto a necháme ho v ledničce odpočinout. Kousky těsta potom vtlačíme postupně do vymaštěných formiček tak, aby těsto pokrylo celou plochu, ale zůstal vevnitř důlek na krém. Formičky dáme na plech a pečeme na 180 stupňů. Ořechy ihned zklepneme z formiček a necháme vychladnout. Poté slepujeme vyšlehaným krémem.

(3) Vanilkové rohlíčky
Těsto: 280g hladké mouky, 40g cukru moučka, 210g Hery, 2 žloutky, 100g mletých vlašských ořechy, citronová kůra, ½ lžičky vanilkového aroma
Na obalení: 150g moučkového cukru, 3 sáčky vanilkového cukru
Vypracujeme hladké těsto a necháme jej v ledničce uležet. Z těsta děláme dlouhé válečky a velkým kolečkem nebo skleničkou dělíme na stejně dlouhé proužky, tvarujeme do tvaru rohlíčků a klademe na plech. Pečeme při 180 stupních. Upečené rohlíčky ihned obalujeme v cukru.

(4) Išlsky
Těsto: 420g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 300g Hery, 80g mletých vlašských ořechů, 4 lžíce kakaa, lžička skořice
Krém: 250g másla, 3 polévkové lžíce hrubé mouky, ¼ litru mléka, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce mletých vlašských ořechů
Čokoláda: 160g másla, 120g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce Solamylu, 2 lžíce vody, půlky vlašských ořechů na ozdobu
Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto a necháme odpočinout v ledničce do druhého dne. Vykrajujeme kolečka o průměru cca 3cm, dáváme na plech a pečeme při 200 stupních. Na krém si připravíme nejdříve kaši s mléka a mouky. Kaši vyšleháme se změklým máslem, ořechy a cukrem. Krémeme slepujeme kolečka po dvou. Na čokoládovou polevu smícháme cukru, solamyl, kakao a vmícháme do rozpuštěného másla. Vrchní stranu koleček namáčíme do čokoládové polevy a navrch dáme půlku vlašského ořechu.


(5) Žabí hubky
Těsto: 250g Hery, 250g hladké mouky, 1 celé vejce, 1 lžíce vody
Náplň: 150g moučkového cukru, 150g mletých vlašských ořechů, 2 celá vejce, citronová kůra
Na obalení: 150g moučkového cukru,3 vanilkové cukry
Zpracujeme těsto z másla, hladké mouky, vejce a vody. Uložíme ho na 24 hodin do ledničky. Vyválíme tenký plát těsta,vykrajume kolečka a klademe na plech. Doprostřed kolečka vložíme nápň z cukru, ořechů, vajec a citronové kůry, přehnem na půl a lehce přimáčkeneme. pečeme v troubě na 150 stupňů. Ihned po upečení obalujeme v cukru.

Žádné komentáře:

Okomentovat